Quiche můj

2.48

hodnoceno: 25
Příprava: 180 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 80
      g máslo
    • 1
      lžička sůl
    • 250
      g hladká mouka
    • 2
      lžíce studená voda Cca

Postup přípravy receptu

  • Mouku a maslo ( dat 100g ) smichame nejdrive jako drobenku a po te přidáme vodu.
  • Když máte základní placku ve formě, opatrně ji našťouchejte po dně i po stranách těsně na stěny, nebojte se těsto přímo přilepit. Zas se odlepí po předpečení. Přebytky odřízněte po obvodu formy. A jimi záplatujte případné nedokonalosti. Opět záplaty vmáčkněte do těsta, aby mělo všude stejnou tloušťku. Tohle těsto zas dost zahřeje, takže ještě chvilinku do lednice. Při tom už je trouba na 190 - 200 °C. Pak ještě po dně propíchejte tak na deseti místech vidličkou, pokryjte alobalem, do něho sušené fazole nebo rýži a na 15 minut předpékat. Až doba uplyne, fazole a hliník netřeba, místo toho potřeme rozkvedlanými vajíčky, která budou následně tvořit i náplň quiche, pěkně i po stranách, tlumíme teplotu na 175 - 180 °C, dáváme těsto zapéct ještě na dalších 5 minut. Tahle předpékací obštrukce zajistí, že těsto bude vždy křupavé, nikoli zvlhlé pod tíhou tekuté náplně.po té vmichame do zbylých vajec pažitku ( petržel ) a do nich smetanu. Klademe sýr a náplň a nakonec zalijeme smetanou s vejci. Pečeme 30-40 minut na 175C
  • NÁPLŇ
  • 10 - 15 dkg uzené slaniny na kostičky
  • 1 větší cibule
  • 3 vejce
  • 200 g šlehačky (minimálně 31%, ale klidně i 40% tuku)
  • už jen trochu soli do vajec
  • pepř
  • špetka muškátového květu
  • cca 7 dkg jemně nastrouhaného chedaru, gruyéru nebo goudy
  • V některých receptech na quiche lorraine cibuli nenajdete, ale já preferuju verzi s ní. Diskutovat se může také o sýru. Do originálu patří kvalitní švýcarský, tedy např. gruyére. Jedná se ale o jednu z nenákladnějších položek, které v obchodě se sýry můžete pořídit - i 100 Kč/ 10 dkg. V poslední době jsem ho viděla i v makru, albertu nebo tescu, ale v samostatném balení někdy může vycházet ještě dráž. Jde tedy o to, co do quiche jste ochotni investovat. Nikdy ale nezacházejte do extrému v podobě eidamu třicítky ba dokonce dvacítky(!!!). Já jsem si koupila sedmiměsíční chedar a byla jsem úplně spokojená jako želva.
  • Slaninu ochutnejte, pokud je hodně slaná, buďte o to decentnější při solení vajec, protože i sýr bude trochu slaný....těsto už jsme solili.... abyste náááhodou nepřesolili. Opatrně i s muškátovým květem, případně oříškem, jde o velmi výrazné koření. Takže decentně. Já jsem si do quiche přidala i trochu čerstvého tymiánu, bez bylinek ani ránu. Jindy do něj propašuju petrželku nebo pažitku.
  • A ještě poslední dilema : smetana/šlehačka/kysaná smetana/créme fraiche/double cream... Ufff ... Zkusila jsem všechny možnosti, jen ne mléko, to je taková tuplem loght varianta, kam musíte přidat o vejce víc, aby hmota vůbec měla šanci ztuhnout a slovo light se ke quiche nehodí. O tuk tu jde. 12% smetana podle mě chuťově a konzistenšně ještě neudělá tak pěknou hmotu. Proto používám 33% šlehačku, klidně i 40% tuku. Na formu do 20 cm by měla stačit v balení 200g. V receptech v angličtině nejčastěji narazíte na double cream, což je sladká smetana tak tučná, že je hustá jako kysaná, má totiž 48 % tuku, vidíte ji i ve videu (její popis se mi do časového rozpočtu už nevešel), mají ji v Marks and Spencer. Zálivka musí alespoň trochu téct, kdyby se jí ani po promíchání s vejci nechtělo, nepatrně zřeďte mlékem. A konečně - kysaná a její tučnější sofistikovanější forma créme fraiche - quiche má pak jinou chuť, do lorraine je nedoporučuju, ale třeba k nějakému odlehčenému s lososem a špenátem klidně. A opět - kysačku tučnou
  • Postup najdete ve videu nahoře, tam je vysvětleno asi vše :) Až zkusíte tenhle základ, můžete pak už fantazírovat. Místo slaniny zkusit kvalitní šunku, přidat kopu bylinek. Nebo použít do základu čerstvý zelený chřest. Syrového lososa. Na másle podušenou bílou čekanku. Špenát na másle s česnekem. Chorizo a chilli. Rajčata a ogrilovanou cuketu nebo lilek. Sýr s modrou plísní... Toho by bylo.
Zařazení: Chuťovky Z vajec Slané

Podobné recepty

Použité suroviny: Hladká mouka Máslo Studená voda Sůl

Doporučujeme

Další doporučené recepty: