Mléko, zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku dobře promícháme, lehce osolíme, přidáme rozinky (nejlépe namočené v rumu). Z bílků ušleháme sníh, ten potom opatrně vmícháme do těsta. Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto, po jedné straně ho osmažíme dozlatova, pak obrátíme.
Asi za minutu roztrháme pomocí dvou vidliček na kousky a asi 2 minuty za opakovaného promíchání a obracení dosmažíme. Ihned posypeme moučkovým cukrem a podáváme se švestkovým žahourem.
Švestkový žahour: Na pánvi lehce zkaramelizujeme cukr, zalijeme vínem a šťávou. Přidáme vypeckované švestky pokrájené na kousky, skořici, krátce povaříme, přidáme citronovou šťávu a rum.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem