Připravíme si marinádu na maso. Smícháme olej, oregano, koření Gyros a citronovou šťávou (množství odvozujeme dle použitého oleje – na 1 dcl oleje cca 0,5 lžíce šťávy). Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme s marinádou. Necháme aspoň dvě hodiny v chladu marinovat.
Mezitím si připravíme řecké tzatziki. Nastrouháme nahrubo okurku a vymačkáme co nejvíce vody (buďto v utěrce, ale mně se osvědčilo i sítko). V misce smícháme oba jogurty, 4–5 nastrouhaných či rozmačkaných stroužků česneku a bílý pepř. Přidáme okurku a pořádně promícháme. Rovněž dáme vychladit.
Maso zprudka opečeme na pánvi. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, rajčata na poloviční kolečka.
Rozložíme si toustový chléb a poklademe masem. Zaprášíme špetkou mleté sladké papriky, na to cibuli, rajčata a nakonec dle chuti tzatziki. Přiklopíme druhým toustovým chlebem a dáme zapéci do toustovače.
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
*Množství surovin je na formu 20cm širokou.
Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do…
více o Perník z perníků – nepečený