Připravíme si marinádu na maso. Smícháme olej, oregano, koření Gyros a citronovou šťávou (množství odvozujeme dle použitého oleje – na 1 dcl oleje cca 0,5 lžíce šťávy). Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme s marinádou. Necháme aspoň dvě hodiny v chladu marinovat.
Mezitím si připravíme řecké tzatziki. Nastrouháme nahrubo okurku a vymačkáme co nejvíce vody (buďto v utěrce, ale mně se osvědčilo i sítko). V misce smícháme oba jogurty, 4–5 nastrouhaných či rozmačkaných stroužků česneku a bílý pepř. Přidáme okurku a pořádně promícháme. Rovněž dáme vychladit.
Maso zprudka opečeme na pánvi. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, rajčata na poloviční kolečka.
Rozložíme si toustový chléb a poklademe masem. Zaprášíme špetkou mleté sladké papriky, na to cibuli, rajčata a nakonec dle chuti tzatziki. Přiklopíme druhým toustovým chlebem a dáme zapéci do toustovače.
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z osou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou…
více o Dušená krkovička se zeleninou
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka