Z mouky, žloutků, Hery, moučkového cukru, kysané smetany a prášku do pečiva vytvoříme rukama na vále těsto, které rozválíme na plech vyložený pečicím papírem.
Rozválené těsto (výška asi 1 cm) potřeme povidly, na která navršíme sníh ze zbývajících 4 bílků (do sněhu přidáme trochu cukru a lžíci vanilkového pudinkového prášku). To vše posypeme nakrájenými vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme na mírném stupni asi 30 minut, dokud okraje řezů a sníh z bílků nezrůžoví.
Mezitím uvaříme z mléka a dětské krupičky kaši, kterou po vychlazení smícháme s máslem a cukrem, vznikne tak běloučký krém.
Po upečení a vychladnutí rozdělíme placku v polovině na 2 shodné díly, které k sobě přilepíme vyšlehaným krémem (doslova je na sebe posadíme, od spoda: těsto – povidla – sníh – ořechy – krém – těsto – povidla – sníh – ořechy).
Je ale možné upéct i 2 shodné menší placky, to záleží na počtu mlsounů. Povrch řezů není třeba přizdobovat, sníh s vlašskými ořechy vypadá velice dobře.
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do…
více o Vdolky s povidly a šlehačkou
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky