Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, lžíci mléka, koření, prosátou mouku se sodou a utvoříme těsto, které rozdělíme na 2 bochánky – necháme odpočinout 30 minut v chladu.
Mezitím k varu přivedeme mléko, do kterého vmícháme cukr a trochu vody. Za stálého míchání vlijeme vanilkové šodó, rozpuštěné v trošce mléka, a přidáme lžíci solamylu. Vaříme, dokud nám nevznikne hustá hmota. Odstavíme a necháme zcela vychladnout, poté zašleháme máslo a dáme do lednice. Uvaříme čaj a dáme do něj 2 lžíce rumu. Z těsta vytvarujeme dva pláty, které pečeme cca 10 minut při 150 °C.
Na vychladlý první plát natřeme polovinu krému, na to dáme hustě piškoty namočené do čaje (necháme mírně nasáknout), na to poklademe zbytek krému, zalijeme hustě marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Necháme do druhého dne ztuhnout a změknout.
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví
Losos zakoupený v supermarketu je již vykuchaný, zbavíme ho pouze ploutví, případně hlavy a rozkrojíme podél na 2 půlky…
více o Losos s bylinkovou omáčkou
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte…
více o Lívance podle Jamie Olivera
Jako mnoho jiných, i mne inspiroval film Slavnosti sněženek, kde se dva myslivecké spolky hádají, jestli kance udělají…
více o Kanec se šípkovou omáčkou