Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, lžíci mléka, koření, prosátou mouku se sodou a utvoříme těsto, které rozdělíme na 2 bochánky – necháme odpočinout 30 minut v chladu.
Mezitím k varu přivedeme mléko, do kterého vmícháme cukr a trochu vody. Za stálého míchání vlijeme vanilkové šodó, rozpuštěné v trošce mléka, a přidáme lžíci solamylu. Vaříme, dokud nám nevznikne hustá hmota. Odstavíme a necháme zcela vychladnout, poté zašleháme máslo a dáme do lednice. Uvaříme čaj a dáme do něj 2 lžíce rumu. Z těsta vytvarujeme dva pláty, které pečeme cca 10 minut při 150 °C.
Na vychladlý první plát natřeme polovinu krému, na to dáme hustě piškoty namočené do čaje (necháme mírně nasáknout), na to poklademe zbytek krému, zalijeme hustě marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Necháme do druhého dne ztuhnout a změknout.
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a…
více o Piškot s meruňkami a želatinou
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové