Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme ve velké míse s 60 g cukru a poté za stálého míchání přidáváme mascarpone. Bílky šleháme elektrickým šlehačem a v polovině procesu přidáme zbylých 60 g cukru.
Poté sníh z bílků smícháme se žloutky pomalým mícháním. Důležité je promíchávat velmi pomalu, jinak se sníh srazí a v tiramisu se poté bude objevovat tekutina.
Kafe si dáme do misky a postupně namáčíme piškoty z obou stran asi 0,5 sekundy a skládáme do mísy obdélníkového tvaru. Poté vlijeme asi půl cm silnou vrstvu krému, rozetřeme, posypeme kakaem a opět skládáme namáčené piškoty. Pozor, tentokrát ve směru otočeném o 90°.
Nakonec necháme přes noc v lednici vychladit.
Když jsem své sicilské kamarádce prozradil, že přidáváme do Tiramisu likér nebo rum, zeptala se mě, jestli náhodou nejsme šílení (pokud vyloženě likér potřebujete, přidejte ho do žloutků s cukrem ještě před přidáním mascarpone). Kakao také může být pouze až na poslední vrstvě, rozhodněte se sami.
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli. Přidáme na kostky pokrájené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), které jsme osolili a…
více o Hovězí s hlívou na hořčici
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli…
více o Francouzská cibulačka IV.