Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme ve velké míse s 60 g cukru a poté za stálého míchání přidáváme mascarpone. Bílky šleháme elektrickým šlehačem a v polovině procesu přidáme zbylých 60 g cukru.
Poté sníh z bílků smícháme se žloutky pomalým mícháním. Důležité je promíchávat velmi pomalu, jinak se sníh srazí a v tiramisu se poté bude objevovat tekutina.
Kafe si dáme do misky a postupně namáčíme piškoty z obou stran asi 0,5 sekundy a skládáme do mísy obdélníkového tvaru. Poté vlijeme asi půl cm silnou vrstvu krému, rozetřeme, posypeme kakaem a opět skládáme namáčené piškoty. Pozor, tentokrát ve směru otočeném o 90°.
Nakonec necháme přes noc v lednici vychladit.
Když jsem své sicilské kamarádce prozradil, že přidáváme do Tiramisu likér nebo rum, zeptala se mě, jestli náhodou nejsme šílení (pokud vyloženě likér potřebujete, přidejte ho do žloutků s cukrem ještě před přidáním mascarpone). Kakao také může být pouze až na poslední vrstvě, rozhodněte se sami.
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto…
více o Houstičky z domácí pekárny
Šlehat máslo, poté přidat cukr, ušlehat tuhou hmotu, přidat vejce, vanilkovou esenci a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
…
více o Čokoládové placičky „cookies“