Droždí rozmícháme s cukrem, dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem). Zpracováváme tak dlouho, až se nebude přichytávat na okraje mísy. Mísu přikryjeme a na noc dáme kynout do ledničky.
Hned ráno těsto prohněteme a vytvarujeme houstičky, rohlíky nebo 2 veky. Těsto dáme na vymazaný plech a potřeme olejem, můžeme posypat kmínem, mákem nebo semínky. Po 20 minutách kynutí na plechu dáme do nepředehřáté trouby. Peče se asi 20–25 minut na 220 °C.
Pečivo je jednoduché, moc chutné. Já jsem po nějaké době začala vymýšlet různé variace a plnila houstičky masovou směsí s lečem nebo vyráběla rohlíky plněné sýrem a párkem.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Omyté mladé cukety nastrouháme i se šlupkou, osolíme a necháme asi půl hodiny odstát, přebytečnou vodu zcedíme.Na lžíci…
více o Cuketové placičky s dipem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky