Droždí rozmícháme s cukrem, dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem). Zpracováváme tak dlouho, až se nebude přichytávat na okraje mísy. Mísu přikryjeme a na noc dáme kynout do ledničky.
Hned ráno těsto prohněteme a vytvarujeme houstičky, rohlíky nebo 2 veky. Těsto dáme na vymazaný plech a potřeme olejem, můžeme posypat kmínem, mákem nebo semínky. Po 20 minutách kynutí na plechu dáme do nepředehřáté trouby. Peče se asi 20–25 minut na 220 °C.
Pečivo je jednoduché, moc chutné. Já jsem po nějaké době začala vymýšlet různé variace a plnila houstičky masovou směsí s lečem nebo vyráběla rohlíky plněné sýrem a párkem.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nevykostěná kuřecí stehna omyjeme osolíme, potřeme grilovacím kořením. Obalíme v trojobalu. Vložíme do pekáče, aby se…
více o Kuřecí stehna v trojobalu
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná