Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, zašleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho, až získáme světlou, hustou pěnu.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání postupně přidáváme druhou část cukru.
Bílkovou hmotu a hladkou mouku s kakaem střídavě vmícháme do žloutkové pěny.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10−15 minut. Plát po upečení převrátíme na vychlazený plech (může být vyložený pečicím papírem, aby se roláda nepřilepila). Papír sejmeme až po vychladnutí.
Vychladlý piškotový plát lehce pokapeme višňovým likérem nebo rumem, potřeme krémem z vyšlehané šlehačky, tvarohu, cukru a z nadrobno nakrájených jahod. Stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř. Vše zalijeme…
více o Koleno z papiňáku a remosky
Maliny rozšlehám s mlékem, žloutky se škrobem. Mléko s malinami zahřejeme na 60 stupňů a přidáme cukr se škrobem. Vždy…
více o Malinový krém na makrónky