Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, zašleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho, až získáme světlou, hustou pěnu.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání postupně přidáváme druhou část cukru.
Bílkovou hmotu a hladkou mouku s kakaem střídavě vmícháme do žloutkové pěny.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10−15 minut. Plát po upečení převrátíme na vychlazený plech (může být vyložený pečicím papírem, aby se roláda nepřilepila). Papír sejmeme až po vychladnutí.
Vychladlý piškotový plát lehce pokapeme višňovým likérem nebo rumem, potřeme krémem z vyšlehané šlehačky, tvarohu, cukru a z nadrobno nakrájených jahod. Stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Těsto nalijeme na plech a posypeme kokosem smíchaným s…
více o Koláč s kokosem a šlehačkou
Zpracujeme suroviny na kakaovou a tvarohovou část zvlášť, z té kakaové si necháme necelý hrnek stranou (přijde nahoru).…
více o Kakaová buchta s tvarohem