Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, zašleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho, až získáme světlou, hustou pěnu.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání postupně přidáváme druhou část cukru.
Bílkovou hmotu a hladkou mouku s kakaem střídavě vmícháme do žloutkové pěny.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10−15 minut. Plát po upečení převrátíme na vychlazený plech (může být vyložený pečicím papírem, aby se roláda nepřilepila). Papír sejmeme až po vychladnutí.
Vychladlý piškotový plát lehce pokapeme višňovým likérem nebo rumem, potřeme krémem z vyšlehané šlehačky, tvarohu, cukru a z nadrobno nakrájených jahod. Stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Cukr rozpustíme v kastrolku, postupně přidáváme kondenzované mléko a celé máslo. Potom přidáme nasekané ořechy. Musíme…
více o Karamelové tyčinky v oplatce
Vločky přes noc namočíme,druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zel.vývaru a ostatní přísady a zpracujeme,vytvoříme…
více o Karbanátky z ovesných vloček