Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Trošku promícháme a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme vlažný tuk, zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, kůru, sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Mezitím si umícháme náplň z uvedených ingrediencí. Místo švestek můžeme použít například rozinky nebo brusinky namočené v rumu.
Vykynulé těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který potřeme tvarohovou náplní, svineme, nakrájíme na stejně velké plátky, které naskládáme do vymaštěné formy nebo pekáčku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35-40 minut dozlatova.
Podáváme jako sladký hlavní chod nebo jako sladké pohoštění.
Máslo, koření a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme, přidáme práškový cukr a žloutky. Z bílků a cukru ušleháme sníh…
více o Skořicový koláč se švestkami
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek),…
více o Jablečné těstoviny s tvarohem
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché…
více o Perník s čokoládou a kokosem