Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Oloupané a na stejně velké kousky nakrájené brambory (nebo zbytky od oběda) vložte do vroucí vody a přiveďte opět k varu. Do uzené ryby vetřete trochu olivového oleje a špetku soli a pepře. Jakmile budou brambory vařené na půl, vložte filé do cedníku, přikryjte ji alobalem a vložte ji do hrnce s vařícími se bramborami. Stáhněte teplotu a vařte 8-10 minut, dokud nebudou brambory i ryba vařené.
Vyjměte rybu z cedníku a odložte ji stranou. Zcezené brambory vraťte do hrnce, aby vychladly. Petrželovou nať zbavenou stonků jemně nasekejte. Rozmačkané brambory rozetřete do pánve, aby rychle yvychladly. Rybí filé zbavené všech zbytků kůže a kostí rozkouskujte a přidejte k vychladlým bramborám, a obojí vložte do mísy spolu s 1 lžící mouky. Pak přidejte vejce, nasekanou petržel, pořádnou špetku soli a pepře a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vše pak rozmačkáme a důkladně promícháme.
Talíř vysypte trochou hladké mouky. Bramborovou rybí směs rozdělte na 4 díly, ze kterých vytvarujte kulaté, zhruba 2 cm silné karbanátky, a poprašte je moukou. Karbanátky pak dejte asi na hodinu odpočinout do chladničky, aby ztuhly.
Do mírně rozpálené velké pánve dejte trochu olivového oleje, a po zahřátí do něj vložte připravené rybí karbanátyky a po obou stranách je smažte zhruba 3-4 minuty do zlatova. Podávejte ihned kousyky citrónu, čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Namísto uzené makrely lze použít i tuňáka či lososa.
Napřed si uděláme náplň. Třeme máslo s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme rum podle chuti. Když…
více o Ořechové kuličky – nepečené
Z mandarinek slijeme šťávu a doplníme vodou na 3 dl. Z této tekutiny a přislušného množství prvního pudinkového prášku …
více o Pudinková mísa s mandarinkami
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Smíchat,nalít,přelít,upéct.
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe…
více o Dvoubarevná tvarohová buchta
Kuřecí čtvrky omyjeme, potřeme česnekem, posypeme kmínem,gril.kořením a osmažíme na pánvi na oleji.
Pak vyndáme maso…
více o Kuřecí čtvrtky s rýží od Peti