Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Oloupané a na stejně velké kousky nakrájené brambory (nebo zbytky od oběda) vložte do vroucí vody a přiveďte opět k varu. Do uzené ryby vetřete trochu olivového oleje a špetku soli a pepře. Jakmile budou brambory vařené na půl, vložte filé do cedníku, přikryjte ji alobalem a vložte ji do hrnce s vařícími se bramborami. Stáhněte teplotu a vařte 8-10 minut, dokud nebudou brambory i ryba vařené.
Vyjměte rybu z cedníku a odložte ji stranou. Zcezené brambory vraťte do hrnce, aby vychladly. Petrželovou nať zbavenou stonků jemně nasekejte. Rozmačkané brambory rozetřete do pánve, aby rychle yvychladly. Rybí filé zbavené všech zbytků kůže a kostí rozkouskujte a přidejte k vychladlým bramborám, a obojí vložte do mísy spolu s 1 lžící mouky. Pak přidejte vejce, nasekanou petržel, pořádnou špetku soli a pepře a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vše pak rozmačkáme a důkladně promícháme.
Talíř vysypte trochou hladké mouky. Bramborovou rybí směs rozdělte na 4 díly, ze kterých vytvarujte kulaté, zhruba 2 cm silné karbanátky, a poprašte je moukou. Karbanátky pak dejte asi na hodinu odpočinout do chladničky, aby ztuhly.
Do mírně rozpálené velké pánve dejte trochu olivového oleje, a po zahřátí do něj vložte připravené rybí karbanátyky a po obou stranách je smažte zhruba 3-4 minuty do zlatova. Podávejte ihned kousyky citrónu, čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Namísto uzené makrely lze použít i tuňáka či lososa.
Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy…
více o Bábovka s kysanou smetanou
Na palačinky: mouku, sůl, 2 vejce, mléko, tuk na smažení. Uděláme těsto na palačinky a na pánvi pečeme.
Náplň: měkký…
více o Palačinky se sýrovou náplní
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka