Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Oloupané a na stejně velké kousky nakrájené brambory (nebo zbytky od oběda) vložte do vroucí vody a přiveďte opět k varu. Do uzené ryby vetřete trochu olivového oleje a špetku soli a pepře. Jakmile budou brambory vařené na půl, vložte filé do cedníku, přikryjte ji alobalem a vložte ji do hrnce s vařícími se bramborami. Stáhněte teplotu a vařte 8-10 minut, dokud nebudou brambory i ryba vařené.
Vyjměte rybu z cedníku a odložte ji stranou. Zcezené brambory vraťte do hrnce, aby vychladly. Petrželovou nať zbavenou stonků jemně nasekejte. Rozmačkané brambory rozetřete do pánve, aby rychle yvychladly. Rybí filé zbavené všech zbytků kůže a kostí rozkouskujte a přidejte k vychladlým bramborám, a obojí vložte do mísy spolu s 1 lžící mouky. Pak přidejte vejce, nasekanou petržel, pořádnou špetku soli a pepře a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vše pak rozmačkáme a důkladně promícháme.
Talíř vysypte trochou hladké mouky. Bramborovou rybí směs rozdělte na 4 díly, ze kterých vytvarujte kulaté, zhruba 2 cm silné karbanátky, a poprašte je moukou. Karbanátky pak dejte asi na hodinu odpočinout do chladničky, aby ztuhly.
Do mírně rozpálené velké pánve dejte trochu olivového oleje, a po zahřátí do něj vložte připravené rybí karbanátyky a po obou stranách je smažte zhruba 3-4 minuty do zlatova. Podávejte ihned kousyky citrónu, čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Namísto uzené makrely lze použít i tuňáka či lososa.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami)…
více o Tvarohový nákyp s jablky
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka