Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Oloupané a na stejně velké kousky nakrájené brambory (nebo zbytky od oběda) vložte do vroucí vody a přiveďte opět k varu. Do uzené ryby vetřete trochu olivového oleje a špetku soli a pepře. Jakmile budou brambory vařené na půl, vložte filé do cedníku, přikryjte ji alobalem a vložte ji do hrnce s vařícími se bramborami. Stáhněte teplotu a vařte 8-10 minut, dokud nebudou brambory i ryba vařené.
Vyjměte rybu z cedníku a odložte ji stranou. Zcezené brambory vraťte do hrnce, aby vychladly. Petrželovou nať zbavenou stonků jemně nasekejte. Rozmačkané brambory rozetřete do pánve, aby rychle yvychladly. Rybí filé zbavené všech zbytků kůže a kostí rozkouskujte a přidejte k vychladlým bramborám, a obojí vložte do mísy spolu s 1 lžící mouky. Pak přidejte vejce, nasekanou petržel, pořádnou špetku soli a pepře a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vše pak rozmačkáme a důkladně promícháme.
Talíř vysypte trochou hladké mouky. Bramborovou rybí směs rozdělte na 4 díly, ze kterých vytvarujte kulaté, zhruba 2 cm silné karbanátky, a poprašte je moukou. Karbanátky pak dejte asi na hodinu odpočinout do chladničky, aby ztuhly.
Do mírně rozpálené velké pánve dejte trochu olivového oleje, a po zahřátí do něj vložte připravené rybí karbanátyky a po obou stranách je smažte zhruba 3-4 minuty do zlatova. Podávejte ihned kousyky citrónu, čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Namísto uzené makrely lze použít i tuňáka či lososa.
Z mléka a krupičky uvaříme hodně hustou kaši (hustota "hrnec na vyhození"), necháme vychladnout. Dáme na vál, přidáme 1…
více o Jednoduché ovocné knedlíky
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami