Vše dáme do mísy a vypracujeme nejlépe elektrickým ručním šlehačem. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, je hotové. Dáme ho kynout na teplé místo asi na 30 minut přikryté utěrkou. Pokud nám příliš vykynulo, ještě ho lehce znovu propracujeme. Pak těsto vyválíme na plech nebo raději na pekáč o velikosti plechu a kolem dokola ještě vytvoříme prsty rámeček, aby náplň nevytékala. Na dno rozdrobíme sušenky nebo piškoty. Poklademe silnou vrstvou očištěného rybízu. Pak smícháme cukr se škrobovou moučkou, přidáme celá vejce, smetanu a špetku soli, vše rozkvedláme a stejnoměrně zalijeme rybíz. V předehřáté troubě pečeme zvolna asi 30–40 min na 150 °C (horkovzduch), až okraje těsta začnou hnědnout.
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím…
více o Grilovaný hermelín na topince
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme…
více o Pudinkovo-švestkové koláče