Mléko nalijeme do kastrolu nebo hrnce a čekáme, až se začne vařit. Mezitím zamícháme lžíci mouky do kysané smetany, nakrájíme houby a posypeme je houbovým kořením.
Když se mléko začne vařit, vložíme do něj houby a čekáme opět do varu. Za stálého míchání přidáváme smetanu s moukou a snížíme teplotu, aby omáčka jen bublala asi 10–15 minut, a tím se eliminovala chuť mouky.
Dochutíme solí a pepřem, citronem a cukrem.
Hotovo za 15–20 minut. (Máme-li výpečkovou šťávu z hovězího, 3 lžičky do omáčky ještě vylepší chuť).
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky, kakao, vodu a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.…
více o Řezy se šlehačkou a pudinkem
Mleté maso smícháme s kostičky cibule, prolisovaným česnekem a ostatním kořením, zakápneme sojovou omáčkou, popř. ještě…
více o Slavnostní plněný chleba
Nejprve oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme, s trochou cukru, sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, skořici a med,…
více o Mňamózní perníková bábovka