Mléko nalijeme do kastrolu nebo hrnce a čekáme, až se začne vařit. Mezitím zamícháme lžíci mouky do kysané smetany, nakrájíme houby a posypeme je houbovým kořením.
Když se mléko začne vařit, vložíme do něj houby a čekáme opět do varu. Za stálého míchání přidáváme smetanu s moukou a snížíme teplotu, aby omáčka jen bublala asi 10–15 minut, a tím se eliminovala chuť mouky.
Dochutíme solí a pepřem, citronem a cukrem.
Hotovo za 15–20 minut. (Máme-li výpečkovou šťávu z hovězího, 3 lžičky do omáčky ještě vylepší chuť).
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Sýr rozkrájíme na menší kousky, přidáme pomazánkové máslo a lžíci mléka. Potom podle chuti přisolíme a utřeme hladkou…
více o Chuťovky s jemnou pomazánkou
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky