V hrnci rozpustíme máslo, přidáme trochu dětské krupice. Při míchání současně nastrouháme trochu mrkve a celeru, přidáme do hrnce, několikrát zamícháme, zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín, vegetu. Jakmile začne vřít, vsypeme nudle a vaříme tak 1–2 minuty. Přidáme zelenou petrželku, zelený libeček a trochu pepře. Příprava trvá tak 10 minut.
Vařím ji vždy, když potřebuji rychle polévku, nebo když je nám zima a potřebujeme rychle zahřát. Do polévky můžeme přidat i konzervu hrášku včetně nálevu. Hrášek je perfektně měkký a chutný a nemusí se již vařit, stačí v polévce prohřát.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové