Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a do ní rozdrobíme měkký tuk. Pak přidáme cukr a vejce rozkvedlané v mléce. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě půlky, jednu rozválíme na placku silnou asi půl centimetru a opatrně ji přeneseme na vymazaný plech. Nejprve povrch pokryjeme strouhankou, potom jablky, posypeme skořicí, rozinkami a nakonec dáme mák smíchaný s cukrem. Vyválíme druhou polovinu těsta, položíme ji na náplň a kraje dobře promáčkneme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C/plyn stupeň 2) asi 30 až 40 minut.
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem –…
více o Bramborové placky s mákem
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky