ks
pomerančová šťáva
i ze 2 v případě menší šťavnatosti
800
g
losos
závisí na apetitu strávníků
Postup přípravy receptu
Tento recept kdysi dávno objevila moje maminka v nějakém kuchařském časopise a uchytil se, můj partner již nechce jinou úpravu.
Základ je v marinádě, do které patří: olivový olej, pomerančová šťáva, citrónová šťáva, sůl a pepř. Tyto ingredience smícháme a prošleháme metličkou, stačí i trochu víc zabrat vidličkou, aby se ingredience pravidelně rozprostřely.
Do takto jednoduše připravené marinády namočíme očištěného a naplátkovaného lososa (může být se šupinami i bez, v případě šupin se pak kůže nejí) a necháme jej v ní ležet nejlépe 1h - 3h, v případě noze postačí i 20min, ale je lepší vydržet.
Losos se v marinádě zbarví směrem od proužků do bíla...
Marinovaného lososa vložíme buď do zapékací misky, nebo do alobalu a pak jej vložíme do rozehřáté trouby (naše na 220) na 8 - 10 min a ke konci necháme trochu opect pod grilem.
Během pečení můžeme lososa podlít marinádou, a nebo si samotnou marinádu vedle v krnečku svařit a hotový kousek tím pak na talíři přelít.
Jestli máte pocit, že bude losos kyselý kvůli citrusové marinádě, tak by neměl být, ta akorát zvýrazní samotnou chuť lososa, rychlá tepelná úprava zase umožní plátkování.
Podáváme buď s bramborem, či jeho úpravou, opečeným chlebem (čož je naše oblíbená příloha), prostě co hrdlo ráčí.
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Všechny sypké přísady promícháme, přidáme ostatní a vymícháme polotekuté těsto. Dle potřeby přidáme mléko. Nalijeme do…
více o Makovec se lněným semínkem
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše…
více o Cizrna s tuňákem a šalvějí