Všechny přísady na těsto smícháme dohromady v míse a rukou uhněteme těsto. Těsto je hotové, když se nelepí, dle potřeby přidáme ještě trošičku vody. Necháme odpočinout a zatím si připravíme náplň.
Na náplň rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dusíme dozlatova. Potom přidáme zakysanou smetanu a lžičku hladké mouky na zahuštění, necháme přejít varem. Po vychladnutí této směsi přimícháme žloutky a dochutíme solí, pepřem. Vymažeme formu (nejlepší je kulatá na koláč nebo dortová) máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a naplníme do formy, okraje těsta je lepší zvednout kvůli náplni, která není zcela tuhá. Na těsto rozetřeme náplň a dáme péct na střední nebo vyšší stupeň, pečeme cca 40 minut. Hotový koláč poznáme dle ztmavlého těsta a zlatohnědé barvy náplně.
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto,…
více o Cibulový koláč – Zwiebelkuchen
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím…
více o Grilovaný hermelín na topince
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Zbylé cukroví (já jsem dělala asi z půl kila vanilkových rohlíčků) rozemeleme a přidáme vejce, olej, vanilku a mouku s…
více o Zákusek ze zbylého cukroví