Všechny přísady na těsto smícháme dohromady v míse a rukou uhněteme těsto. Těsto je hotové, když se nelepí, dle potřeby přidáme ještě trošičku vody. Necháme odpočinout a zatím si připravíme náplň.
Na náplň rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dusíme dozlatova. Potom přidáme zakysanou smetanu a lžičku hladké mouky na zahuštění, necháme přejít varem. Po vychladnutí této směsi přimícháme žloutky a dochutíme solí, pepřem. Vymažeme formu (nejlepší je kulatá na koláč nebo dortová) máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme a naplníme do formy, okraje těsta je lepší zvednout kvůli náplni, která není zcela tuhá. Na těsto rozetřeme náplň a dáme péct na střední nebo vyšší stupeň, pečeme cca 40 minut. Hotový koláč poznáme dle ztmavlého těsta a zlatohnědé barvy náplně.
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto,…
více o Cibulový koláč – Zwiebelkuchen
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly, vyválíme a přendáme na plech s vyšším okrajem. Poklademe…
více o Meruňková buchta s pudinkem
Anglickou nakrájíme na kostičky a vložíme na rozpálenou pánvičku, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku.
Když cibulka…
více o Slaná roláda z listového těsta
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem.…
více o Olomoucká tvarohová pomazánka
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme…
více o Bramborovo-kapustové placičky