Sachr dort

2.5

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 135
      g máslo pokojové teploty
    • 0,8
      hrnek voda
    • 6
      ks vejce pokojové teploty, rozdělené na bílky a žloutky
    • 150
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 110
      g cukr krystal jemný
    • 125
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      l smetana ke šlehání
    • 130
      g hořká čokoláda nadrobno posekaná
    • 170
      g čokoláda hořkosladká
    • 300
      ml meruňkový kompot
    • 1
      lžička vanilkový extrakt
    • 1,5
      hrnek cukr

Postup přípravy receptu

  • Do středního kastrolku (ne moc velkého, protože směs by se zredukovala příliš rychle a spálila se předtím, než docílí správné teploty) postaveného na vysoké teplotě přidáme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme posekanou čokoládu, snížíme teplotu a sem tam zamícháme. Nepřikryté vaříme do té doby, než směs dosáhne 110°C. Během té doby stíráme stěny kastrolku navlhčeným štětcem ve vodě, aby se na stěnách kastrolku netvořily krystalky. Toto potrvá asi 5 minut. Přecedíme do menšího kastrolku.
  • Mřížku v troubě umístíme doprostřed. Předehřejeme troubu na 200°C. Lehce vymastíme máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihneme z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložíme ho dovnitř. Papír taktéž pomastíme. Nakonec celou formu poprášíme moukou a její přebytek vyklepneme.
  • V ohnivzdorné misce rozpustíme čokoládu nad velice horkou, ne vroucí vodou. Odstavíme misku a za stálého míchání necháme čokoládu zchladnout.
  • V míse našleháme máslo (lze v robotě, nebo ručním šlehačem) dohladka. Potom do něj opatrně zašleháme pudrový cukr a vše našleháme do světla a lehka. Zašleháme dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stíráme stěny mísy. Nakonec dovnitř zamícháme čokoládu a vanilkový extrakt.
  • V čisté míse vytřené citronem našleháme bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých a lesklých kopečků. Pozor, bílky nepřešlehat.
  • Asi 1/4 našlehaných bílků vložíme do čokoládové směsi a tím ji nadlehčíme. Potom dovnitř lehce vložíme zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné.
  • Polovinu mouky přesejeme na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložíme dovnitř. Pokračujeme s druhou polovinou mouky. Dáváme pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly.
  • Hmotu stejnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme ji asi 45 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendáme jej na mřížku, sloupneme papír a obrátíme jej tak, jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Necháme ho úplně vychladnout na mřížce.
  • Glazura z meruňkové marmelády:
  • V malém kastrolku na středním ohni přivedeme marmeládu a rum do varu. Často zamíchat. Vařit tak dlouho, až poslední kapky na vařečce se stanou velice lepkavé a nechtějí odkápnout, což potrvá asi 2 – 3 minuty.
  • Jak dát dort dohromady:
  • Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozřízneme. Zarovnáme také vrch korpusu tak, aby byl rovný.
  • Položíme jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřeme ji připravenou marmeládovou glazurou. Nahoru přiklopíme druhou půlku korpusu a potřeme celý vrch i strany marmeládovou glazurou. Korpus položíme na mřížku nad plechem, který je vyložený pečícím papírem, a necháme korpus pořádně vystydnout a glazuru zaschnout.
  • Připravíme polevu, která musí být čerstvě připravená a teplá. Nalijeme všechnu polevu nahoru na korpus a je-li nutné, tak ji uhladíme dlouhou cukrářskou špachtlí. Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam naneseme trochu stékající polevy pomocí špachtle. Necháme polevu skoro zaschnout a potom dort přeneseme na servírovací mísu. Vložíme do chladničky a polevu necháme úplně ztuhnout.
  • Vyjmeme dort z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájíme jej pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Dílky poskládáme na talířky a vedle nich položíme trochu šlehačky.
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: