Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladnout do lednice.
Mezitím si z 8 bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. 6 žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků.
Pak střídavě vmíchávejte sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa.
Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír. Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připevnit. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky. Těsto nalijte do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 60 minut (kontrolujte, každá trouba peče jinak).
Těsto je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne a dort tak dostane opravdu rovný povrch – tvar.
Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude tak hezký. Dlouhým nožem pak korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásný rovný a pravidelný tvar.
Dortový korpus 3× až 4× podélně přeřízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na středním stupni ohřejte a pomažte jí jednotlivé části – vrsty dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, ten pak přikryje další odkrojený plát, pak zase marmeláda, druhý plát atd.
Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí.
Hotový dort nechte nejlépe odležet do druhého dne, aby marmeláda měla dost času provlhnout celým dortem. Poté ho pomažeme celý čokoládovou polevou.
Je to opravdu skvělý recept. Dneska jsem ho dělala poprvé a všichni si na něm skutečně moc pochutnali. Nezapomeňte servírovat s kopcem šlehačky vedle dortu a posypat jej kakaem. Dobrou chuť přeju! :)
Tuk utřeme z cukrem, přidáme žloutky a střídavě mléko s prosátou moukou a kypřícím práškem. Nakonec lehce vmícháme sníh…
více o Bublanina s kokosovým bezé
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami