Sachrův čokoládový dort

3.29

hodnoceno: 7
Příprava: 60 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 200
      g máslo
    • 60
      g hladká mouka
    • 6
      ks žloutek
    • 100
      g strouhanka
    • 8
      ks bílek
    • 130
      g hořká čokoláda
    • 1
      balení čokoládová poleva
    • 40
      g kakao
    • 400
      g meruňkový džem
    • 250
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladnout do lednice.
  • Mezitím si z 8 bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. 6 žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
  • V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků.
  • Pak střídavě vmíchávejte sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa.
  • Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír. Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připevnit. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky. Těsto nalijte do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 60 minut (kontrolujte, každá trouba peče jinak).
  • Těsto je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne a dort tak dostane opravdu rovný povrch – tvar.
  • Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude tak hezký. Dlouhým nožem pak korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásný rovný a pravidelný tvar.
  • Dortový korpus 3× až 4× podélně přeřízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
  • Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na středním stupni ohřejte a pomažte jí jednotlivé části – vrsty dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, ten pak přikryje další odkrojený plát, pak zase marmeláda, druhý plát atd.
  • Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
  • Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí.
  • Hotový dort nechte nejlépe odležet do druhého dne, aby marmeláda měla dost času provlhnout celým dortem. Poté ho pomažeme celý čokoládovou polevou.
  • Je to opravdu skvělý recept. Dneska jsem ho dělala poprvé a všichni si na něm skutečně moc pochutnali. Nezapomeňte servírovat s kopcem šlehačky vedle dortu a posypat jej kakaem. Dobrou chuť přeju! :)
Zařazení: Moučníky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: