Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku, kvásku a trochu soli. Na hrubém struhadle postrouháme ztužený tuk a přidáme k těstu. Musí být pořádně zpracované. Z těsta na pomoučeném válu uděláme bochánek, který dáme na hodinu do lednice.
Mezitím připravíme náplně, čím je chceme naplnit – ořechová, maková, tvarohová, může být i povidlová, ale ta ráda vytéká. Nachystáme si i posýpku, jak jsme zvyklí.
Pokud máte řídký tvaroh, existuje pudink bez vaření, kterým se bezvadně zahustí nebo uvaříme hodně tuhý pudink, který smícháme s tvarohem.
Těsto rozválíme ne moc tence, nakrájíme na čtverečky o hraně asi 6 cm, dáme náplň, dva protilehlé konce spojíme v šáteček (nebojte se je k sobě přitlačit), pomažeme rozkvedlaným vejcem, mokrou stranou vhodíme do posýpky a dáme na plech. Ne moc na těsno, v troubě ještě nakynou. Pečeme při 180 °C dorůžova. Pokud vám náplň nevystačí a budete dávat marmeládu nebo povidla, doporučuji spojit vsechny čtyři konce těsta k sobě, bude z toho psaníčko, z kterého to nevyteče.
Vřele doporučuji vyzkoušet, stojí to za námahu, recept mám od své mamky, děláme ho už léta. Po upečení jsou šátečky křehké, když náhodou zůstanou do druhého dne, jsou zase jiné.
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Tvaroh ušleháme dohladka, opatrně přidáme majonézu, hořčici, koření a cibulku. Pomazánku rozdělíme do misek do každé…
více o Senzační tvarohová pomazánka
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do…
více o Linecké těsto pro začátečníky
Kuřecí špalíčky omyjeme, osolíme, pokapeme citronem, okořeníme tymiánem, pokapeme olejem a opečeme na pánvi. Vyndáme je…
více o Kuřecí špalíčky na tymiánu
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme…
více o "POLÁRKA" vanilkové řezy