Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku, kvásku a trochu soli. Na hrubém struhadle postrouháme ztužený tuk a přidáme k těstu. Musí být pořádně zpracované. Z těsta na pomoučeném válu uděláme bochánek, který dáme na hodinu do lednice.
Mezitím připravíme náplně, čím je chceme naplnit – ořechová, maková, tvarohová, může být i povidlová, ale ta ráda vytéká. Nachystáme si i posýpku, jak jsme zvyklí.
Pokud máte řídký tvaroh, existuje pudink bez vaření, kterým se bezvadně zahustí nebo uvaříme hodně tuhý pudink, který smícháme s tvarohem.
Těsto rozválíme ne moc tence, nakrájíme na čtverečky o hraně asi 6 cm, dáme náplň, dva protilehlé konce spojíme v šáteček (nebojte se je k sobě přitlačit), pomažeme rozkvedlaným vejcem, mokrou stranou vhodíme do posýpky a dáme na plech. Ne moc na těsno, v troubě ještě nakynou. Pečeme při 180 °C dorůžova. Pokud vám náplň nevystačí a budete dávat marmeládu nebo povidla, doporučuji spojit vsechny čtyři konce těsta k sobě, bude z toho psaníčko, z kterého to nevyteče.
Vřele doporučuji vyzkoušet, stojí to za námahu, recept mám od své mamky, děláme ho už léta. Po upečení jsou šátečky křehké, když náhodou zůstanou do druhého dne, jsou zase jiné.
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do…
více o Tvarohová buchta s margotkou