Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku, kvásku a trochu soli. Na hrubém struhadle postrouháme ztužený tuk a přidáme k těstu. Musí být pořádně zpracované. Z těsta na pomoučeném válu uděláme bochánek, který dáme na hodinu do lednice.
Mezitím připravíme náplně, čím je chceme naplnit – ořechová, maková, tvarohová, může být i povidlová, ale ta ráda vytéká. Nachystáme si i posýpku, jak jsme zvyklí.
Pokud máte řídký tvaroh, existuje pudink bez vaření, kterým se bezvadně zahustí nebo uvaříme hodně tuhý pudink, který smícháme s tvarohem.
Těsto rozválíme ne moc tence, nakrájíme na čtverečky o hraně asi 6 cm, dáme náplň, dva protilehlé konce spojíme v šáteček (nebojte se je k sobě přitlačit), pomažeme rozkvedlaným vejcem, mokrou stranou vhodíme do posýpky a dáme na plech. Ne moc na těsno, v troubě ještě nakynou. Pečeme při 180 °C dorůžova. Pokud vám náplň nevystačí a budete dávat marmeládu nebo povidla, doporučuji spojit vsechny čtyři konce těsta k sobě, bude z toho psaníčko, z kterého to nevyteče.
Vřele doporučuji vyzkoušet, stojí to za námahu, recept mám od své mamky, děláme ho už léta. Po upečení jsou šátečky křehké, když náhodou zůstanou do druhého dne, jsou zase jiné.
Z mléka a krupičky uvaříme hodně hustou kaši (hustota "hrnec na vyhození"), necháme vychladnout. Dáme na vál, přidáme 1…
více o Jednoduché ovocné knedlíky
Dýni nakrájíme na menší špalíčky (hokaido nemusíme loupat), chili papričky rozsekáme na kousky a promícháme s dýní v…
více o Těstoviny s dýní a slaninou
Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme…
více o Mexická polévka z naší hospody
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Očištěné a oloupané…
více o Pohanka se žampiony a rukolou