Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme. Lžící nabíráme bramborovou směs, kterou opatrně vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme ze všech stran dozlatova. Hromádky směsi neroztíráme do bramboráku (placky), ale necháme je v podobě noků.
Sejkory používáme jako přílohu k omáčkám, gulášům, ale i k polévkám. Výborné jsou také jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo česnekovým dipem (zakysaná smetana, sůl, česnek). Do těstíčka lze přidat i slaninu, salám, nebo sýr.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Maso nakrájíme na silnější proužky, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji orestujeme prolisovaný česnek, vložíme maso…
více o Kuře s hořčičnou omáčkou
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Na pánvi osmažit maso, snažit se ho rozkouskovat. Jemně posypat povrch kari kořením, promíchat a
zalít 1 smetanou,…
více o Kari těstoviny s mletým masem