Shakshuka je v podstatě něco jako arabská verze leča. Připravuje se na více způsobů, s menšími rozdíly. Základ je však všude stejný - měkká, hodně zralá rajčata a několik vajec.
Za těch pár let, co se pohybuji v arabském světě, jsem si shakshuku přizpůsobila k obrazu svému a zjednodušila na minimum. Je možné přidat lilek, cuketu nebo pálivou papričku.
Drobně pokrájenou cibuli jemně osolíme a na olivovém oleji zvolna (asi 10 minut) restujeme. Přidáme na kostičky pokrájenou papriku a párkrát promícháme. Poté vmícháme na kostičky pokrájená spařená a oloupaná rajčata, skořici, hřebíček a pepř. Podlijeme vývarem, podle potřeby dosolíme a pod pokličkou dusíme do měkka.
Na směs rozbijeme několik vajec (nemícháme!), která osolíme a pod pokličkou dusíme do uvaření vajec. Nakonec vše posypeme drobně posekanou hladkolistou petrželí.
Máslo rozetřeme s cukrem, přidáme mouku a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta tvarujeme malé kuličky, které…
více o Máslové sušenky Shortbread
Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku…
více o Párky v rohlíku trochu jinak
Uvařené salko dáme do mísy, přidáme rozměklé máslo a rozmixujeme. Poté přisypeme sáček burizonů a promícháme. Z hmoty…
více o Burizonový chlebíček ze Salka
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou
Párky na konci nařízneme asi 5 cm do křížku. Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme po délce na osm pruhů.…
více o Vídeňské párky v těstíčku