Shakshuka je v podstatě něco jako arabská verze leča. Připravuje se na více způsobů, s menšími rozdíly. Základ je však všude stejný - měkká, hodně zralá rajčata a několik vajec.
Za těch pár let, co se pohybuji v arabském světě, jsem si shakshuku přizpůsobila k obrazu svému a zjednodušila na minimum. Je možné přidat lilek, cuketu nebo pálivou papričku.
Drobně pokrájenou cibuli jemně osolíme a na olivovém oleji zvolna (asi 10 minut) restujeme. Přidáme na kostičky pokrájenou papriku a párkrát promícháme. Poté vmícháme na kostičky pokrájená spařená a oloupaná rajčata, skořici, hřebíček a pepř. Podlijeme vývarem, podle potřeby dosolíme a pod pokličkou dusíme do měkka.
Na směs rozbijeme několik vajec (nemícháme!), která osolíme a pod pokličkou dusíme do uvaření vajec. Nakonec vše posypeme drobně posekanou hladkolistou petrželí.
Máslo rozetřeme s cukrem, přidáme mouku a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta tvarujeme malé kuličky, které…
více o Máslové sušenky Shortbread
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči