Oloupeme si cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle dorůžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru.
Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajčatový protlak (někdy stačí 1 plechovka), dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Zde dávám i hovězí maso, které pak vložím k omáčce.
Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme.
Na závěr omáčku procedíme – odstraníme tím zejména koření.
Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem.
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte…
více o Lívance podle Jamie Olivera
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto…
více o Francouzské palačinky Suzette