Oloupeme si cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle dorůžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru.
Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajčatový protlak (někdy stačí 1 plechovka), dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Zde dávám i hovězí maso, které pak vložím k omáčce.
Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme.
Na závěr omáčku procedíme – odstraníme tím zejména koření.
Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem.
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a…
více o Bramborové pirohy se zelím
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou
*Množství surovin je na formu 20cm širokou.
Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do…
více o Perník z perníků – nepečený