Cibulku nakrájíme na kostičky, osmahneme, přidáme nakrájenou zeleninu, koření a sůl, můžeme i trochu cukru. Osmahneme a podlijeme horkou vodou, dusíme do změknutí zeleniny.
Pak vybereme koření, zeleninu rozmixujeme, přilijeme smetanu nebo šlehačku a trochu zahustíme moukou. Smetanu přiléváme pomalu, aby se omáčka nesrazila.
Dobře povaříme, až omáčka dostane tu správnou konzistenci. Dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou.
Jestli chceme i maso, tak jej opečeme zprudka na pánvi, vložíme do zeleninového základu a pečeme v troubě, nebo dusíme na plotně do změknutí masa. Také můžeme použít papiňák, hlavně u hovězího. U kuřecího, krůtího, králičího netřeba.
Kuřecí prsíčka omejeme, osolíme, opepříme a dáme do většího pekáčku. Na to nakledeme nakrájený pórek na kolečka. Na…
více o Kuřecí maso s nivovou omáčkou
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina