Cibulku nakrájíme na kostičky, osmahneme, přidáme nakrájenou zeleninu, koření a sůl, můžeme i trochu cukru. Osmahneme a podlijeme horkou vodou, dusíme do změknutí zeleniny.
Pak vybereme koření, zeleninu rozmixujeme, přilijeme smetanu nebo šlehačku a trochu zahustíme moukou. Smetanu přiléváme pomalu, aby se omáčka nesrazila.
Dobře povaříme, až omáčka dostane tu správnou konzistenci. Dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou.
Jestli chceme i maso, tak jej opečeme zprudka na pánvi, vložíme do zeleninového základu a pečeme v troubě, nebo dusíme na plotně do změknutí masa. Také můžeme použít papiňák, hlavně u hovězího. U kuřecího, krůtího, králičího netřeba.
Cibuli oloupene a nakrájíme na proužky a poklademe do pekáčku. Křidélka omyjeme, osolíme a opepříme a klademe na cibuli…
více o Kuřecí křidélka na pivě
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme…
více o Polévka z hlívy ústřičné