Šípky rozpůlíme, vyčistíme a dobře propláchneme vodou. Dusíme v kastrolu doměkka. Uvařené šípky propasírujeme jemným sítkem. Protlak zvážíme (na 1 kg protlaku připadne 1 kg cukru) a pomalu přivedeme k varu. Okořeníme hřebíčkem a vaříme do zhoustnutí. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Hodí se k přípravě omáček, na pečení cukroví, ale i ke zvěřině nebo na chleba.
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další…
více o Sýrová omáčka na těstoviny
Oloupeme a umyjeme řepu, kterou nakrájíme na osminky. Řepu vyskládáme do zapékací mísu vyloženou alobalem. Posypeme ji…
více o Pečená červená řepa s balkánem