Do malého hrníčku uděláme kvásek z droždí, špetky cukru a trochy vlažné vody. Do mísy připravíme prosátou mouku, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk. Osolíme, přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme vláčnější těsto, asi jako na buchty. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Poté těsto vyválíme na silnější plát, pomastíme tukem, posypeme hrubým krystalovým cukrem, skořicí a nakonec ještě pokapeme tukem. Plát stočíme jako roládu a nakrájíme z něj asi 2 cm silné řezy. Namočíme spodní stranu v mouce. Na plechu necháme řezy ještě asi čtvrt hodiny kynout. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Po vytažení z trouby musíme koláče z plechu okamžitě sundat, aby cukr nevytekl na plech. Koláče jsou nejlepší, dokud jsou ještě teplé.
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba…
více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve…
více o Obrácené řízky od babičky