Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto. Zabalené ve fólii ho necháme v ledničce zhruba hodinu. Z těsta pak vyválíme plát silný cca 4 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10 minut při 180 °C.
Povidla prohřejeme, popřípadě zředíme (můžeme zředit rumem, mlékem, vodou apod.) a necháme vychladnout. Vždy 2 kousky pečiva k sobě povidly přilepíme. Zbylý cukr smícháme s rumem a rozdělíme na poloviny. Do jedné přidáme skořici, druhou obarvíme barvivem. Každou polevu dáme do mikrotenového sáčku s dírkou a na sušenky nakreslíme dvojbarevnou mřížku. Můžeme dozdobit perličkami.
Droždí, cukr a mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do…
více o Vdolky s povidly a šlehačkou
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím…
více o Grilovaný hermelín na topince
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme…
více o Pudinkovo-švestkové koláče