Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a společně s cukrem utřeme do pěny. Přilijeme několik lžic vlažného mléka a zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.
Poté smícháme oba druhy mouky, špetku soli a přidáme rozšlehané vejce ve zbylém množství mléka. Přilijeme rozehřáté (ale ne horké) vepřové sádlo a přidáme také kvásek. Těsto dobře propracujeme a poté přisypeme nakrájené škvarky. Existují názory, zda škvarky krájet nebo semlít – jsem rozhodně pro krájení.
Těsto necháme opět na teplém místě přikryté utěrkou půl hodiny vykynout. Pak rozválíme na asi 1 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko pak vtiskneme tupou hranou nože rýhy ve tvaru čtverečků.
Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do doby, než přestanou být světlé. Zbarvit je však necháme jen velmi lehce.
Maso omyjeme, prošpikujeme nudličkami párků, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na oleji, maso na…
více o Frankfurtská hovězí pečeně
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Nivu utřeme s máslem (kombinace pomazánkového a normálního másla taky není špatná), doporučuji jemně nastrouhat a potom…
více o Ježek s nivovou pomazánkou
Žloutky utřeme s cukrem doběla, přidáme měkké máslo, kakao, ořechy, prášek do pečiva, rum a nakonec sníh z bílků. Dáme…
více o Ořechovo-brusinkové řezy
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce.…
více o Čokoládový koláč s třešněmi