Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale doporučuju víc než míň), přidáme lžičku cukru, lžičku soli, lžíci olivového oleje, kvasnice (na 1/4 kg mouky polovinu kostičky droždí) a postupně přidáváme vodu. Musíme vytvořit těsto tak akorát – málo vody způsobí, že těsto nebude držet pohromadě, moc vody zase, že se těsto bude lepit, to nechceme. Pokud to přeženete s vodou, přidejte mouku. Hněťte těsto, dokud se nepřestane lepit. Přikryjte a dejte do tepla. Asi po půl hodině těsto znovu prohněťte a dejte další půl hodiny kynout (je velmi důležité, aby bylo správně nakynuté – musí být jemné a nadýchané), to už by mělo být těsto ideální. Pizzu tvarujte na (nejlépe) dřevěném povrchu posypaném moukou.
Mezitím, co bude těsto kynout, si připravíme omáčku. Rajčata nechte namočená v horké vodě, pak je oloupejte a nakrájejte na malé dílky. Cibuli taktéž nasekejte na malé kostičky a na oleji ji osmahněte do zlatova v hluboké pánvi. Přidejte rajčata, oregáno, česnek podle chuti a míchejte, dokud se rajčata nerozvaří. Pak je omáčka hotová.
A teď se pustíme do zdobení. Nechte troubu nahřát na 220–230 stupňů. Vytvarujte těsto do tvaru pizzy (udělejte ji HODNĚ tenkou, jen okraje dvakrát tlustší než obsah) a lehce je potřete olivovým olejem a následně omáčkou. Pak už je fantazie na vás – jen se mi osvědčilo posypat sýrem až po polovině pečení, to úplně stačí. Pizzu dejte do vyhřáté trouby a nechte péct. Trvá to asi 10–15 minut, ale poznáte to podle okrajů – když už jsou do zlatova udělané, pizza by měla být hotová.
Předem namočené fazole uvaříme doměkka ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když už jsou měkké můžeme vodu trochu osolit…
více o Fazolový salát s křenem
Kuřecí špalíčky omyjeme, osolíme, pokapeme citronem, okořeníme tymiánem, pokapeme olejem a opečeme na pánvi. Vyndáme je…
více o Kuřecí špalíčky na tymiánu