Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale doporučuju víc než míň), přidáme lžičku cukru, lžičku soli, lžíci olivového oleje, kvasnice (na 1/4 kg mouky polovinu kostičky droždí) a postupně přidáváme vodu. Musíme vytvořit těsto tak akorát – málo vody způsobí, že těsto nebude držet pohromadě, moc vody zase, že se těsto bude lepit, to nechceme. Pokud to přeženete s vodou, přidejte mouku. Hněťte těsto, dokud se nepřestane lepit. Přikryjte a dejte do tepla. Asi po půl hodině těsto znovu prohněťte a dejte další půl hodiny kynout (je velmi důležité, aby bylo správně nakynuté – musí být jemné a nadýchané), to už by mělo být těsto ideální. Pizzu tvarujte na (nejlépe) dřevěném povrchu posypaném moukou.
Mezitím, co bude těsto kynout, si připravíme omáčku. Rajčata nechte namočená v horké vodě, pak je oloupejte a nakrájejte na malé dílky. Cibuli taktéž nasekejte na malé kostičky a na oleji ji osmahněte do zlatova v hluboké pánvi. Přidejte rajčata, oregáno, česnek podle chuti a míchejte, dokud se rajčata nerozvaří. Pak je omáčka hotová.
A teď se pustíme do zdobení. Nechte troubu nahřát na 220–230 stupňů. Vytvarujte těsto do tvaru pizzy (udělejte ji HODNĚ tenkou, jen okraje dvakrát tlustší než obsah) a lehce je potřete olivovým olejem a následně omáčkou. Pak už je fantazie na vás – jen se mi osvědčilo posypat sýrem až po polovině pečení, to úplně stačí. Pizzu dejte do vyhřáté trouby a nechte péct. Trvá to asi 10–15 minut, ale poznáte to podle okrajů – když už jsou do zlatova udělané, pizza by měla být hotová.
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vejce. Přidáme nastrouhanou margot čokoládu a šlehačku. Pořádně propracujeme. …
více o Buchta s margot čokoládou
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Penne uvaříme al dente podle předpisu. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrášek a chřest nakrájený na 3cm…
více o Penne s hráškem a chřestem