červená paprika
1/2 sterilovaná nebo 3 lžíce krájené
1
balíček
listové těsto
500
g
mleté maso
směs hovězího a vepřového
4
lžíce
nakládaná kukuřice
Postup přípravy receptu
Na hlubokou pánev nalijeme 2–3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou maso dobře „rozklofáme“ a průběžně mícháme, aby se oddělila jednotlivá zrnka. Zmírníme oheň a za stálého míchání necháme maso propéct (cca 3–4 minuty). Hotové maso přemístíme děravou naběračkou nebo pomocí kovového sítka (aby okapal olej) do mísy a necháme chladnout. Nakrájíme nadrobno cibuli, nať mladé cibulky, petrželku, chilli papričku. Vychladnuté maso rozdělíme na dvě části. První část smísíme s jednou polovinou cibule, jednou polovinou naťové cibulky, petrželkou, 1–2 lžičkami muškátového květu. Druhou část smísíme s druhou polovinou cibule, sterilovanou zeleninou, chilli papričkami (i se semínky) a 2–3 lžičkami adžiky.
Listové těsto rozdělíme na polovinu a na pomoučeném válu nebo stole vyválíme dvě tenké obdélníkové placky. Na každou z nich klademe směs do prostřední třetiny obdélníku (odshora dolů, volné necháme jen okraje – asi 3 cm). Zbývající strany obdélníku přes těsto přeložíme a všechny okraje závinu pevně stlačíme k sobě. Záviny na plech „překulíme“ tak, aby silná strana ležela na plechu. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme při střední teplotě, než záviny zezlátnou.
Jsou vynikající zejména jsou-li podávány k vínu, pivu, či chlazenému zeleninovému salátu z rajčat, okurky a zelené papriky se zálivkou ze zakysané smetany (sůl, pepř, česnek, naťová cibulka).
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění…
více o Čokoládový dort bez mouky
Máslo utřeme s cukrem a čtyřmi žloutky do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zpracujeme. 2/3…
více o Jablkovo-ořechový koláč
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum…
více o Máslový ležák proti depresi
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou