červená paprika
1/2 sterilovaná nebo 3 lžíce krájené
1
balíček
listové těsto
500
g
mleté maso
směs hovězího a vepřového
4
lžíce
nakládaná kukuřice
Postup přípravy receptu
Na hlubokou pánev nalijeme 2–3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou maso dobře „rozklofáme“ a průběžně mícháme, aby se oddělila jednotlivá zrnka. Zmírníme oheň a za stálého míchání necháme maso propéct (cca 3–4 minuty). Hotové maso přemístíme děravou naběračkou nebo pomocí kovového sítka (aby okapal olej) do mísy a necháme chladnout. Nakrájíme nadrobno cibuli, nať mladé cibulky, petrželku, chilli papričku. Vychladnuté maso rozdělíme na dvě části. První část smísíme s jednou polovinou cibule, jednou polovinou naťové cibulky, petrželkou, 1–2 lžičkami muškátového květu. Druhou část smísíme s druhou polovinou cibule, sterilovanou zeleninou, chilli papričkami (i se semínky) a 2–3 lžičkami adžiky.
Listové těsto rozdělíme na polovinu a na pomoučeném válu nebo stole vyválíme dvě tenké obdélníkové placky. Na každou z nich klademe směs do prostřední třetiny obdélníku (odshora dolů, volné necháme jen okraje – asi 3 cm). Zbývající strany obdélníku přes těsto přeložíme a všechny okraje závinu pevně stlačíme k sobě. Záviny na plech „překulíme“ tak, aby silná strana ležela na plechu. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme při střední teplotě, než záviny zezlátnou.
Jsou vynikající zejména jsou-li podávány k vínu, pivu, či chlazenému zeleninovému salátu z rajčat, okurky a zelené papriky se zálivkou ze zakysané smetany (sůl, pepř, česnek, naťová cibulka).
Rozinky namočíme do vody. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme ho v misce do pěny. Postupně přidáme…
více o Tvarožník s ořechy a rozinkami
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme…
více o Bábovka s tvarohovou náplní