maso
zbytek pečeného kuřete, kousek šunky, šunkového salámu, junior apod.
Postup přípravy receptu
Těstoviny si uvaříme klasickým způsobem, tzn. vhodíme do vroucí a osolené vody, zamícháme ode dna a vaříme tzv. na skus. Na skus znamená, že když rozkousnete těstovinu, uprostřed zůstává tenký proužek nedovařené těstoviny. Scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do velké mísy (budeme potřebovat prostor na míchání).
Mezitím, co se těstoviny vařily, si připravíme maso a zeleninu. Z kuřete stáhneme kůži, obereme ho od kostí a nakrájíme na kousky. Salám nebo šunku si nakrájíme na proužky. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky přibližně stejně velké jako kuře a vložíme k těstovinám společně s masem. Přidáme tatarku, majonézu, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme lehce láku ze sterilovaných okurek (dodá salátu lehce navinulou chuť). Důkladně promícháme a popřípadě dodáme ještě jogurt nebo tatarku či majonézu. Všechny složky salátu by měly být obaleny omáčkou z tatarky, jogurtu a majonézy, ale neměly by v ní plavat. Ochutnávejte, protože těstoviny do sebe hodně nasáknou a dochucujte.
Výborný je v pokojové teplotě.
Úplně původně to byl salát „znouzecnost“ – dnes oblíbený pokrm celé rodiny. Můžete přidat na kolečka nakrájenou lehce ovařenou mrkvičku, kukuřici apod.
Uvaříme kolínka, scedíme, dáme do větší mísy. Uzené maso pokrájíme na kostičky, nivu nastrouháme, zelí necháme okapat,…
více o Kolínka se zelím a nivou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Očištěné a oloupané…
více o Pohanka se žampiony a rukolou