Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2–3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché tvary (nebo nožem nakrájíme tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky apod.). Dáme na vymazaný plech a potřeme vejcem. Můžeme dle chuti posypat solí nebo kmínem. Pečeme v předehřáté troubě – horkovzduch na 170 °C asi 10 minut.
Toto pečivo dělám vždy, když zjistím, že mi něco v lednici prošlo a je mi to líto vyhodit, nebo když mám nějaký zbytek. Dá se tak zpracovat zbytek tvrdého i měkkého tvarohu, tavené i tvrdé sýry, hermelín, niva či balkánský sýr. Vždy si nejdříve zvážím sýr, který potřebuji zpracovat a pak si odvážím stejné množství mouky a tuku.
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení